Freelancer, nebo agentura? Kdo se lépe postará o váš online marketing?

16 Zář, 2024 | 0 komentářů

Potřebujete se věnovat klientům, a ne psát příspěvky na sociální sítě a vymýšlet obsah newsletterů? Chtěli byste své podnikání podpořit PPC reklamou, ale nevíte, jak na to? Jestli vás online marketingové aktivity zbytečně stresují a ubírají vám cenný čas, poohlédněte se po profesionálech, kterým všechny tyto úkoly můžete svěřit. Není to známka toho, že něco nezvládnete, ale naopak toho, že chcete pro firmu jen to nejlepší. Každý z nás má nějaké dary a bylo by škoda, kdybyste ten svůj upozadili jen kvůli povinnostem. 

Krom otázky, jestli delegovat, budete taky řešit komu. Pokud nejste opravdu velká firma, je mnohem lepší najít si freelancera, tedy člověka, který pracuje sám za sebe, než navázat spolupráci s agenturou.

V čem je výhoda spolupráce s freelencerem? 

 

🧑‍🤝‍🧑 PŘESNĚ VÍTE, S KÝM JEDNÁTE

Spolupracovníky si vybíráme nejen podle úrovně jejich znalostí a schopností, ale i tak, abychom si sedli lidsky.

U agentury budete komunikovat s vedoucím celého projektu nebo s obchodníkem, ale zbytek týmu pravděpodobně nebudete znát.

U freelancera hned od prvního setkání víte, kdo s vámi spolupracuje. Jak myslí, jak mluví, jestli vám dokáže porozumět a naladit se na tone of voice, vlnu vaší značky. Pokud plánujete dlouhodobou spolupráci, jsou dobré vztahy klíčové

🏆 ZNÁTE PROFESNÍ KVALITY 

Říkáte si, jak poznat, že delegujete na profesionála, který posune vaši značku vpřed?

Každý zkušený freelancer si vede portfolio svých předchozích prací a má reference, kterými se rád pochlubí. Pokud i přesto váháte, domluvte se na vypracování krátkého zkušebního úkolu a podle něj se rozhodněte.

Agentura má reference samozřejmě taky, ale nikdy nevíte, kdo z týmu se přesně na zakázce podílel a s kým budete spolupracovat vy. Může se tak stát, že vás na starosti dostane juniornější zaměstnanec, což znamená třeba více času pro připravení podkladů a vyladění vzájemné komunikace. Zkušební úkoly se příliš nenosí. 

💰 UTRATÍTE MÉNĚ PENĚZ

Možná je právě tento argument pro vás klíčový.

Když jste sólo podnikatel nebo máte menší firmu, dávat velké peníze za marketing pro vás asi nebude priorita. V tu chvíli je freelancer jasná volba, protože jeho hodinová sazba je vždycky nižší než ta agenturní. 

📞 VYHNETE SE KOMUNIKAČNÍMU ŠUMU A ODKLADŮM

Představte si, že potřebujete rychle sepsat sérii e-mailů, abyste mohli představit novou službu nebo produkt.

Při spolupráci s freelancerem stačí zvednout telefon nebo napsat e-mail a můžete se domluvit, jak moc to spěchá. V krizovém případě vám telefon vezme i večer nebo brzy ráno.

V agentuře vám odpoví jen v pracovní době a dost často i se zpožděním, pokud třeba komunikujete jen s hlavou týmu a ten vaše požadavky musí ještě předat dál. 

✍️ NEJSTE VÁZÁNÍ SLOŽITOU SMLOUVOU

Ne že bych to chtěla přivolávat, ale může se stát, že spolupráce nepřináší výsledky, jaké jste očekávali. V takovém případě je načase ji ukončit.

Rozloučit se s freelancerem je jednodušší, než s agenturou, kde můžete mít v podmínkách nějaké penále. 

 

📢 INFLUENCEŘI

Specifickým typem freelancerů jsou influenceři. Lidé, kteří vám mohou pomoci s online marketingem ne tím, že převezmou část vaší práce, ale že o vás budou mluvit před svým publikem. A to se vám může vyplatit i více, než placená reklama na sítích.

Podle statistik serveru worldofonline totiž 88 % zákazníků věří influencerům víc, než klasické reklamě, a 49 % zákazníků se o koupi produktu rozhodne právě na doporučení influencera. 

Při výběru si ale dávejte pozor na to, aby měl vámi vybraný influencer správný obsah a publikum, dostatečné dosahy i zapojení

A i v tomto případě se vám vyplatí jednat přímo s influencerem, ne s agenturou. Můžete si tak nastavit přesně takové podmínky, jaké potřebujete, a budete mít i větší kontrolu. 

Jste připraveni posunout svou značku na další úroveň? Spojme se a získejte individuální přístup, který váš projekt potřebuje. Kontaktujte mě skrz formulář, napište e-mail nebo si rovnou vyberte termín konzultace ještě dnes a zjistěte, jak vám mohu pomoci dosáhnout vašich cílů!

Mám zájem o konzultaci!